Inspirationsdag på Scandic Star

Veckan började med en gratis inspirationsdag på Star Hotell i Lund. Inbjudan kom från Learnit24 och dagen handlade om… gissa vad? IKT i undervisningen! Om hur man kan arbeta, vad man ska tänka på när man inför 1:1 i skolan o.s.v.

Vi fick lyssna på Anna Ljungqvist, utsedd till årets ”Innovativa lärare 2009” (global utmärkelse från Microsoft och i Sverige tillsammans med LR). Anna arbetar på Björknässkolan i Nacka, en skola och kommun som gjort en tydlig satsning på IKT. Man började t.ex. att arbeta enligt Arne Tragertons modell ”att skriva sig till läsning” (läs t.ex. artikel i DIU här) med 1:or som numera är 5:or… Anna berättade hur hon arbetar med bl.a projekt i engelska och hur hon använder programmet OneNote (Office), Wikis och andra verktyg i undervisningen.

Sen fick vi lyssna på Bo Kristoffersson som är rektor på Viktor Rydbergs gymnasium. Han tog bl.a. upp vikten av att skolan har en strategi för sitt införande av IKT. Att det krävs mer än att köpa in datorer. Det krävs kollegiala diskussioner, fortbildning, nätverkande, utbyte m.m. Vad händer med undervisningen? Vilka effekter får det? För eleverna? Lärarna?

Om VRG

I Lund är idag Polhem, Spyken och Vipan (precis börjat) knutna till Innovativa Skolprogrammet och arbetar t.ex. med deras ”Collega Coach” koncept (kollegor som utbildas till handledare för andra kollegor på skolan) och Student Helpdesk (elever som bygger upp en helpdesk helt enkelt).

Det var en bra dag. Det är alltid intressant att höra exempel från verkligheten och att få ta del av andras erfarenheter.

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Allmänt, Digitala verktyg, Fortbildning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s