Besök på Backaskolan i Lund

Idag har vi haft förmånen att besöka Backaskolan, klass 1a som är en av ettorna som har börjat arbeta enligt Arne Tragetons metod, skriva sig till läsning. När vi besöker klassrummet sitter en grupp ettor och jobbar i Powerpoint tillsammans med läraren Susanne Dönell.

De är väldigt aktiva och hjälps åt med sina texter och stavningen. Alla har valt en snygg bakgrund i programmet. Eleverna visar stolt upp sina svenskböcker som de tillverkat själv och består av bilder och texter de skrivit på datorn. I boken kan man följa deras utveckling väldigt tydligt, från att ha skrivit ”spöktexter” (de skriver med helt valfria tangenter där innehållet sedan berättas för läraren) i augusti till att i december skriva hela meningar.

Idag är det dags att skriva om vad man arbetat med i svenskboken. De fotograferar sidorna i boken och lägger in dem i Powerpoint och skriver om arbetet.

Ami, som är Backaskolans IKT-pedagog, hjälper till i klassrummet. Ibland kan det vara lite problem med inloggningar eller att hantera olika program. En del av eleverna skapar serier med hjälp av programmet Tecknade serier där de använder sig av bilder och skriver text i pratbubblor för att skapa sin berättelse.

 Det är väldigt intressant att få ta del av både hur de hanterar tekniken och språket. Flera av eleverna använder båda händerna när de skriver, använder musplattan istället för en mus. De är väldigt uppmärksamma på om orden blir understrukna med rött och indikerar felstavning. De hjälps åt att rätta till stavningen och provar sig fram tills den röda understrykningen försvunnit.
Klassens lärare berättar att de fått en helt annan språkmedvetenhet med Targetons metod, de kan se större helheter i skriven text än när de skriver för hand då mycket av kraften går åt att kunna skriva enstaka bokstäver.

Motoriken blir aldrig ett problem och mycket mer tid kan ägnas åt innehållet. Alla har fantasi och historier att berätta men eleverna är så olika hur de klarar av att sätta dem på pränt för hand. De elever som har lite svårigheter tappar inte lusten och motivationen medan de som kommit längst ligger (redan efter en termin) på samma nivå som treorna.

Man blir verkligen varm i hjärtat när man ser elevernas lust att lära och hur de till tillsammans hjälps åt att knäcka skriv- och läskoden.

Tack Backaskolan för en fantastisk förmiddag!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Besök på Backaskolan i Lund

  1. Ååå vad spännande, jag skulle också velat vara med och titta!!!

  2. Peter Brobäck skriver:

    Bra detta!

  3. Ping: Språkdetektiver på Backaskolan | Johanna & Judit bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s