Det är stilla i aulan…

Spännande tider! På flera skolor i Lund delas det ut datorer till eleverna nu. PC eller Mac – det är upp till skolorna själva att bestämma. Idag passar jag på att vara med på Svaneskolan när eleverna i år 7 får sina datorer. En högtidsstund får man väl lov att säga. Det är tyst och stilla i aulan där eleverna sitter bänkade i bokstavsordning. En känsla av förväntan i luften när kartongerna med stöldmärkta datorer delas ut. Inget rivande och slitande här inte. Rektor Per Hällström inleder med att prata om avtalet elevernas föräldrar skrivit på och vilka regler som gäller, hur man uppför sig på nätet, vad man får ladda ner och inte o.s.v. Kenneth Mårtensson och Anders Persson från Lin Education är på plats för att guida eleverna genom installationer och inställningar.

Installationsinstruktioner :)

Eleverna hjälper och visar varandra. På ca en timme har den första klassen fått sina datorer, rätt inställningar är gjorda och instruktioner för hur de ska hantera burkarna har getts… ”när läraren säger fäll ner locket, då fäller ni ner locket” och ”bär den som en bok”…

Strax innan jag går, frågar jag en av eleverna hur det känns: ”Spännande!” blir svaret med glittrande ögon och ett stort leende.

Nu återstår att se vad detta faktiskt innebär i praktiken. Kommer det förändra arbetssättet? Vad innebär det för lärandet? För eleverna? För pedagogerna? Datorn är ett verktyg, ett redskap. Innehållet står elever och pedagoger för. Spännande fortsättning följer…

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i På gång i Lund och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s