Vikten av fortbildning – Häckebergaskolans implementering av IKT

Häckbergaskolan är en F-2-skola i Genarp.  I samband med en tillbyggnad satsade skolledningen på att köpa in teknisk utrustning för att jobba med  IKT i undervisningen. I våras diskuterades det mycket om vilken teknik som skulle köpas, smartboard, smartphones, datorer, kameror osv. Idag har Häckebergaskolan en mångfald av teknisk utrustning. Man har också anställt en IKT-pedagog och satsar nu på fortbildning av pedagogerna.

Vid ett besök på Häckebergaskolan sitter IKT-pedagog Louise Troberg och planerar fortbildningsinsatserna. Idag finns det en del variationer hur mycket och hur man använder IKT i undervisningen. Flera pedagoger har kommit igång att använda Smartboardens egna interaktiva läromedel och andra nätresurser, några jobbar med digitala bilder och film.

Louise kommer att börja med en kartläggning av vilka fortbildningsinsatser som behövs. Hon utformar två uppgifter som pedagogerna ska göra och redovisa. De flesta pedagoger har gått PIM men behöver kanske fräscha upp sina kunskaper medan andra behöver mer avancerad fortbildning.

Den ena uppgiften är grundläggande och innehåller textredigering och filhantering medan den andra handlar om att dokumentera en aktivitet i klassrummet. Dokumentationen ska ske med hjälp av film, bild och ljud. Båda uppgifterna utgår från målen i Lunds skolors IKT-strategi. Utifrån resultaten från uppgifterna kommer Louise att planera olika utbildningspaket. Man har valt att förlägga fortbildningsinsatserna i klassrummet dvs. alla utbildningspaket ska genomföras tillsammans med eleverna för att undvika ett glapp mellan utbildning och tillämpning.

Det är ett spännande och intressant utvecklingsarbete, det är speciellt intressant eftersom det handlar om möjligheten att få bygga en helt ny lärandemiljö, från att gjuta grunden till att utrusta och inreda moderna lokaler. Det är framförallt spännande därför att det handlar om att utforska hur man kan använda digitala verktyg med de yngre eleverna.
Fortsättning följer om Häckebergaskolan på den här bloggen :)

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Fortbildning, På gång i Lund och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s