Pedagogisk dokumentation på förskolan Uarda

På förskolan Uarda i Lund har man sedan några år tillbaka utforskat hur man kan dokumentera verksamheten med hjälp av digitala berättelser. Vid ett besök på förskolan visar pedagogerna Pia, Cecilia och Ann-Christine sina filmer och berättar hur de strävar efter att synliggöra Lpfö98 genom att filma och fotografera. Filmerna och bildspelen innehåller tydliga redogörelser för innehållet i läroplanen som sedan illustreras med bilder och filmer från arbetet i verksamheten. Den pedagogiska dokumentationen fungerar som ett underlag för diskussioner om verksamhetens kvalitet och utvecklingsbehov.

Filmerna har fått en mängd olika användningsområden i kvalitetsarbetet, de utgör ett underlag för diskussioner pedagoger emellan, mellan eleverna och mellan pedagoger och elever. Dokumentationerna har även haft en stor framgång hos vårdnadshavarna som fått en betydligt bättre helhetsbild över verksamheten.
Se ett exempel

Man har även upptäckt att filmerna synliggör lärprocesser i barngruppen som man inte alltid ser i sin vardag. Detta har gett möjligheten att fånga upp barnens tankar och idéer och jobba vidare med dem på ett helt nytt sätt. Nästa steg i utvecklingsarbetet är att låta barnen filma och fotografera. Vid ett besök på Konsthallen dokumenterade barnen och sedan spelades deras röster in när de talar om konstverken. Det finns en del blyghet vid inspelningssituationen, en tröskel som alla måste ta sig över :)

Förskolan Uarda är ett mycket bra exempel på hur man kan arbeta med högkvalitativt utvecklingsarbete med väldigt små medel. Förskolan har idag en bärbar datorer, en projektor och ett nätverksuttag. Man fungerar nu på trådlöst nätverk och undersöka hur barnen kan använda IKT i skapande och kreativt arbete. Vilka andra verktyg finns? Vad kan en iPad användas till osv.? Det är sannerligen inspirerande att se pedagogernas egen drivkraft, nyfikenhet och kreativitet när de utforskar och diskuterar nya arbetssätt. Tack Uarda för ett mycket intressant besök!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pedagogisk dokumentation på förskolan Uarda

  1. John skriver:

    Hittade ett intressant verktyg för pedagogisk dokumentation. Men vet dock inte om det har släppts ännu. Kan vara värt ett besök iaf. http://www.dokufant.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s