Att lära av varandra

 Isolated islands of excellence, without a ferry line…

Det och mycket annat pratade amerikanen Les Foltos om igår, när det var workshop i Peer Coaching – kollega handledning. Hur många i skolan arbetar isolerat, utan att samarbeta, utan att hinna lära av varandra. Kollega handledning kan vara ett sätt att starta färjetrafiken och det är ett arbetssätt som sprider sig runt om i världen, i Sverige och i Lund. Hur svallvågorna sedan böljar vidare är olika från skola till skola…

Via Microsofts Innovativa Skolprogram får pedagoger inspiration och utbildning i hur man handleder sina kollegor när det gäller digitala arbetssätt. I Lund är t.ex. Spyken, Polhem och Vipan med i Innovativa Skolprogrammet. På Spyken har man även elever som är IT-stödjare i varje klass, på Polhem arbetar man med Student Helpdesk (se pedagogen Maria Enberg berätta om det på TeachMeet Syd 31/3 här: Student Helpdesk) och på Vipan står man i startgroparna för utbildning av kollega coacher.

På andra skolor i Lund har man valt att utbilda lärspridare som i sin tur ska sprida inspirationen vidare. Ett liknande koncept alltså. I Lund utbildas lärspridare på bl.a. Fäladsgården (följ deras resonemang i bloggen här: Tänk Om...) och Tunaskolan, som bl.a. byggt upp utbildningspaketet SIKTA på sin skola (se och hör Olle Strömbeck berätta om SIKTA på TeachMeet Syd 31/3 här: SIKTA)

Fortbildning inom Lunds ramar, erbjuds också under den här terminen på försök och då under arbetsnamnet FLuM (Framtidens Lund genom Media). I det fortbildningspaket kan man gå kurser i t.ex. bildhantering, blogg och wikis. Grundtanken är att det ska vara förankrat i det vardagliga arbetet. Ansvariga för projektet är Karin Montén och Jonas Hällebrand. Mer information för dig som Lundapedagog finns i Lu IKT-samordningen.

Sen har vi ju då vår Frukostklubb – också ett sätt att sprida inspiration, goda exempel och försöka köra lite färja mellan öarna och hoppas på rejält svall. På fredag är det dags igen och då med temat ASL (Att Skriva sig till Läsning). Dessvärre, för er som inte kan komma, så kommer vi inte att filma den här gången p.g.a. materialet som kommer visas.

Och allt eftersom jag skriver detta inlägg så inser jag ju att vi har vår site Inspirera fler Publicera mer, vi har våra olika workshops, vi har våra forum i lärplattformen, vi har TeachMeet Syd… så visst har det börjat gå svallvågor!! Underbart :)

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Fortbildning, På gång i Lund och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att lära av varandra

  1. Ingela.Hyddmark skriver:

    Hej!
    Absoluta intressanta tankar. På Lund Öster finns det fyra didaktiker, som arbetar tillsammans med pedagoger i förskola och skola på Lund Öster. Ett, av flera verktyg, som didaktikerna använder är Kollegahandledning.

  2. Johanna skriver:

    Ja, just det – det tänkte jag inte på att ni har. Bra att du la till det, Ingela! Ytterligare ett sätt att stötta och hjälpa och komma framåt. Strålande :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s