IKT + SFI mobilt lärande

Under hösten har projektet IKT+ SFI fortsatt tillsammans med SFI-läraren Sara på Komvux i Lund. Redan i våras satt vi och spånade om hur vi kunde hitta en mobil lösning för elever som läser SFI, framförallt sfi på distans. Tanken var att öka tillgängligheten till olika språkresurser och uppgifter oavsett om eleverna är hemma, på bussen osv. Idéerna var många och storslagna, både vad gäller information och kommunikation via mobiltelefoner. Hur gör man en app, ska vi använda en mobilsajt? En av tankarna var att eleverna enkelt skulle kunna dokumentera olika språkproblem de möter i vardagen med hjälp av bilder eller text och diskutera  dem med sin klass och lärare.

Sedan var det bara att hitta verktyget. Det var inte det lättaste, det skulle både vara lättanvänt och kostnadsfritt:)

winksite

Efter en del sökande bestämde vi oss för en gratistjänst där man kan bygga mobilsajter, Winksite. Mobilsajten kan innehålla länkar, information, undersökningar, forum och chat. Tyvärr kan man inte ladda upp bilder som användare så den idén har vi backat på tills vidare. Det positiva är att sidorna fungerar på alla smartphones.

Sara har lagt in uppgifter, länkar till olika resurser där eleverna kan både läsa och lyssna på nyheter, Safir med olika moduler i SFI. Sara har under hösten börjat testa mobilsajten med några av distanseleverna och reaktionerna har varit positiva. Framförallt när det gäller tillgängligheten, att  både kunna lyssna och läsa svenska oavsett var man befinner sig. Lärandet blir mer spontant och informellt. Till våren kommer hon att utöka användandet och vi fortsätter att experimentera med Winksite.

Det kommer allt fler verktyg för att utveckla appar och mobilsiter, vi har nosat lite på Android Developer och Apps Bar för att se ifall vi hittar något som passar bättre.

Det är ett spännande utvecklingsprojekt som sker tillsammans med eleverna. Mobila enheter som Smartphone och surflatta ger möjlighet till lärande på plats i samma stund som kunskapen behövs. Spännande fortsättning följer till våren:).

 
Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Digitala verktyg, På gång i Lund, Tips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s