IKT-dagen 5 mars

I måndags gick den så av stapeln. En förmiddag med tema ”IKT i undervisningen för framtiden”, riktad till ca 450 av Lunds gymnasie- och komvuxlärare.

Polhems aula var smockfull på morgonen och vi började med en storföreläsning där Svenskt Näringsliv bjudit in två representanter från arbetslivet, pro bono, eftersom de, när vi förklarat temat för dagen, tyckte att det var angeläget för dem att visa hur de och deras medlemmar tänker kring digital kompetens hos blivande arbetstagare. Efter att Stefan Norrestam (Utbildningsdirektör i Lund) hälsat välkomna, höll Carola Netterlid (bitr. regionchef, Svenskt Näringsliv) ett kort anförande och lämnade sen ordet till Margareta Struve (personalchef, Tetra Pak) och Finnur Sverrison (entreprenör och egenföretagare). De lyfte fram såväl självklar kunskap i att hantera Officepaket som att förstå och använda sociala medier.

Efter en kaffepaus var det så dags för två seminariepass, där 30 av Lunds pedagoger själva stod för föreläsningar, workshops och visningar. Det var föreläsningar om hur man kan arbeta med film, OneNote, PowerPoint, skrivplattor, Jing, Storybird, webbtidningar, bloggar, iPads, its learning, Skydrive, Dropbox, Spotify, NESkola, Wikipedia, Audacity, GarageBand, Creative Commons… you name it! En härlig blandning och vi tror, hoppas att det fanns något för alla smaker. Vi kan inte nog tacka de pedagoger som ställde upp och höll dessa seminarier. Tack för att ni delar med er – det är oerhört värdefullt.

För rektorerna hade vi ett speciellt riktat pass där Viveca Dahl (rektor på Fäladsgården) och Olle Nyhlén Johansson (lärare på Gunnesboskolan) berättade om hur de på olika sätt arbetar med digital kompetens på grundskolan – de gav alltså en bild av den ”digitala eleven” som gymnasieskolan tar emot.

Vi är verkligen nöjda med dagen, som i stort sett flöt på utan några större missöden (samtliga salar i stora byggnad 3 igång med teknik och nät – tala om att det hänt saker de senaste åren!) och i dess kölvatten kommer för vår del såväl reflektioner kring saker vi kunnat göra bättre, saker som vi tar med oss inför framtiden och många tankar kring hur vi ska jobba vidare. Och återigen: vilken kompetens det finns!

Vi hoppas att de som var med var nöjda med dagen och blev inspirerade, taggade och ivriga att fortsätta integrera och använda IT i undervisningen!

PS. Allt material som vi har från dagen samlar vi och lägger tillgänglig i its learning. Än så länge enbart för de som var med, men så småningom också för övriga. DS

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Digitala verktyg, Fortbildning, Utbyte och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s