Så funkar det!

I torsdags, 22/3, var jag (Johanna) på konferens i Stockholm: ”Så funkar det”, arrangerad av Learnit24. Konferensen bestod av en mängd olika föreläsningar och de allra flesta ledda av pedagoger från runt om i landet, så även från Lund. Maria Enberg (Polhem) berättade om Student Helpdesk, Bodil Merkel (Spyken) om Kreativa redovisningsformer och Entreprenörskap i ämnesövergripande projekt med IKT. Heja! Även jag var med och höll låda en stund och pratade då bl.a. om hur vi arbetar övergripande utifrån IKT-strategin, men jag hann också med att lyssna på flera andra.

Martin Ingvar, forskare, inledde dagen på ett lysande sätt och talade om vikten av läsning, att läsning är grunden till allt och att den ska vara så automatisk att arbetsminnet inte används. Han varvade allvar med skämt, men det gick inte att ducka för budskapet: de som kan läsa är uppkopplade på tre stationer samtidigt och långt fram, men andra hamnar väldigt, väldigt mycket längre bak… Läs mer om Martin Ingvar här: Alla barn har rätt till bra läsning.

Efter Martins inledande halvtimme drog föreläsningarna igång och jag fick bl.a. tips på hur man enkelt kan arbeta med enkätundersökningar eller skapa en bild av elevernas förförståelse med verktyg som AnswerGarden och Poll Everywhere. Jag fick också en dos wikispaces, skydrive och facebook – hur användandet av en sluten grupp på facebook skapar diskussion och lärande när eleverna ställer frågor kring olika områden och sedan kommer svar från både lärare och elever. Sista föreläsningen jag hann med (förutom avslutningstalaren) gav praktiska exempel på Ruben Puenteduras ”SAMR”-modell, hur vi går från att låta datorn vara en ersättning för penna och papper (att läsa en e-bok istället för en vanlig bok för att inhämta fakta) till att steg för steg landa i ett omdefinierat lärande (att i processen använda sig av sociala media, globala källor, publicera, kommunicera osv). SAMR = Substituion, Augmantation, Modification, Redefinition.

Avslutningstalaren för dagen var strålande! Jag tror inte att arrangörerna kunde valt en bättre person. Där satt publiken, helt möra och matta efter en hel dags föreläsningar, och in kommer Micke Gunnarsson som på ett stand-up humoristiskt sett pratar om hur allvarliga och tunga saker som helst: våra barn och hur vi möter dem i en föränderlig värld. ”Var står du i förändringen?” Är du ett stöd för barnen eller duckar du? Om du inte har sett hans ”Vår bästa tid är nu” tal om att vi måste ”levla upp gröten” och mycket annat – gör det!

Det var absolut en inspirerande dag, en av allt fler konferenser som finns inom området ”IT och skola”. Om några veckor är det premiär för SETT och ytterligare några veckor fram är det Framtidens Lärande.

Och den 19/4 har vi ju vårt lite mer lokala TeachMeet Syd i Kristianstad! Vi ses väl då!

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Allmänt, Fortbildning, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s