SETT: Smartphone som kognitivt stöd i skolan

En av de riktigt intressanta seminarierna på SETT var Smartphone som kognitivt stöd i skolan. Seminariet hölls av två arbetsterapeuter, Johanna Rostedt och Eva Samuelsson Angawa som jobbar på Skolstöd, Utbildningsförvaltningen i Stockholm. De talade om hur man kan använda en Smartphone med en hel rad olika appar till elever med kognitivt svårigheter. Smartphonen fungerar som kompensation och avlastar arbetsminnet, strukturerar upp vardagen och kan skräddarsys helt åt individen så de kan hantera de krav som skolan ställer. Johanna och Eva har tittat på lösningar både för iPhone och telefoner med operativsystemet Android.

Apparna sorteras och grupperas på smartphonens startsida så eleverna får en tydlig översikt över sin dag. Här följer de Appar som Johanna och Eva redogjorde för.

En widget för Smartphone är ett litet program till en app (kan även vara en egen app) som visar förändringar i appen på moblens startsida. Med hjälp av just widgetar kan information visas direkt. Tex. för att få översikt över dagens aktiviteter används Google Calender som finns i Android, via widgeten visas dagens aktiviteter direkt på startsida. För iPhone används Week Calendar där det finns många olika vyer som kan anpassas med tex. olika färger efter elevens behov.

Skånetrafiken har Appar för att man ska kunna se sina buss- och tågtider och reseplaneraren.

För att hantera tid, tex hur lång tid har jag på mig att göra en uppgift, används Activity timmer eller Time timer för Android och Tim Stock för iPhone.

Med hjälp av Evernote får eleverna en bra översikt över anteckningar med bilder och ljud, appen kan kopplas till kalendern och man kan ställa in påminnelser. Det ger en bra översikt om vad jag gör och vilken lektion jag är på. Evernote finns för både iPhone och för mobiler med Android.

Photo Calender finns också för båda och sorterar bilder på telefonen efter datum i en kalendervy. Med hjälp av Astrid kan man skapa ”att-göra-listor” och sätta olika prioritet med hjälp av färger. I Android kan denna även synkas med kalender. En liknande app är Remember the milk.

Därtill kom Appar som talboksappen, Daisy Readern och inDaisy, SkanRead mobile med vilken man fotograferar en text som man sedan kan få uppläst. Dictus och Dragon dictation används för att själv spela in.

Många Appar blev det:). Du kan själv hitta dem i AppStore på din iPhone eller i Google Play på din Android.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s