SETT: Låt kidsen visa sin passion!

Dennis Westerberg, skånepåg från Landskrona, drog ner många skratt (ibland generade fniss, ibland hjärtliga gapskratt) under sin föreläsning i lite stand-up style om framtidens kompetenser. Han pratade ”kids” och ”skills” på ett härligt underhållande sätt.

Ytterst målande och humoristiskt berättade han om hur olika generationer har olika begreppsvärld och att vår generation inte så sällan missar och rent av tycker att det är hemskt att ”kidsen” inte känner till de begrepp vi använder. Han uttryckte tydligt och flera gånger att ”vi måste möta dem där de är, för att ta dem dit vi vill”.

Dennis kallar sig för utbildningskreatör, har en bakgrund som lärare och musiker blandat med mycket annat. Han har arbetat med såväl yngre barn som på Yrkeshögskola och tycker själv att han har en så pass gedigen och bred bakgrund att han faktiskt kan uttala sig om vilka kompetenser som krävs i framtiden. Han tycker att vi måste jämställa skolämnena och sluta tycka att ämnen som matematik och språk är viktigare än bild och musik.

Budskapet var tydligt: världen förändras och det är nya ”skills” som behövs. Det handlar om att ha färdigheter som är svåra att ”outsourca” och automatisera. För att bli framgångsrik ska du ha koll på vad alla behöver, men inte vet om att de behöver…

Enligt Dennis (och flera med honom) behövs:

 1. Kreatören: en som definierar problemen, ser så många lösningar som möjligt och väljer en av dem, men kanske väljer om senare. Kreatören får betalt för det värde som tillförs, inte per timme…
 2. Designern: idag handlar mycket om ”trademark”, att paketera, göra bilder, filmer. Man kan i princip vinna en upphandling genom att paketera sitt förslag snyggt!
 3. Berättaren: kunskapen finns överallt, tillgången och tillgängligheten enorm – alltså är det den som kan berätta, som har den bästa historien, som kommer framåt. Du ska kunna hålla tal, blogga, sms:a, maila. Idag görs business via sms och inte via rapporter.
 4. Komplexisten (ett begrepp taget från Troed Troedsson): generalisten behövs inte längre. Idag gäller det att vara specialist på flera saker, att kunna ”flyga över” och se vad som är viktigt just nu, mer kortsiktigt, inte lika långsiktigt som förr.
 5. Relationsexperten: man ska helt enkelt kunna föra sig i alla sammanhang och skapa relationer med såväl bankrånare som direktörer.
 6. Glädjespridaren: det handlar om RMI – Rätt Mental Inställning. Var glad! Lev din passion! Visa din passion för kidsen! Låt kidsen visa sin passion! Bjud in passionerade människor till skolan.

Och med denna sammanfattning i lite Dennis style, önskar jag alla en härlig helg med RMI :)

Mer om Dennis Westerberg hittar du här:
Blogg

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SETT: Låt kidsen visa sin passion!

 1. Kul att ni gillade min föreläsning :)

  Ses i vimlet.

  //Dennis

 2. Anette Ohlsson skriver:

  Synd att jag missade den.
  Tur jag har er J&J som bevakar.

  Anette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s