SETT: iBook Author- interaktiva böcker

Joachim Thornström drog en väldigt inspirerande och humoristisk visning av verktyget iBook Author på SETT. Med hjälp av iBook Author har man möjlighet att skapa egna interaktiva böcker som sedan kan läsas på en iPad. Förutom att lägga in bilder, filmer, text och länkar kan man även lägga in interaktiva element, s.k. Widgets, för att skapa bildgallerier, roterbara 3D objekt, interaktiva och zoombara bilder och övningar med flervalsfrågor. Kan man knacka html så finns det än fler möjligheter. IBook Author har sju egna widgets, vill man ha fler finns det fler att hämta på http://classwidgets.com/, t.ex. interaktiva tidslinjer och pussel. 3D-objekt kan exporteras från Google sketchup.
Verktyget är enkelt att komma igång med, det finns en hel rad mallar att välja mellan, och gränssnittet är intuitivt. Boken görs på en Mac och publiceras sedan på en iPad. Användaren kan skapa ordlistor och anteckningar i boken.

Tänk att låta eleverna göra sina egna läroböcker! Hur kreativt som helst!

Joachim inledde sin visning med att referera till Björklunds besök i Sollentuna där skolministern ansåg sig bli provocerad av att man ersatt böcker med surfplattor och att man därmed anser att böcker hör till forntiden. Joachim blev lika provocerad av att Björklund tror att det fanns böcker på forntiden :).
Detta gav upphov till många applåder och skratt. Resten av visningen färgades av detta öppnande och den interaktiva bok Joachim visade hette också ”Rista sig till läsning” :). Istället för ASL (Att skriva sig till läsning) fick vi höra och se filmer, verktyg och instruktioner om hur elever risat och hugger runstenar.

Väldigt underhållandande och roligt!

Se Christina Löfving, itmammans, film om Rista sig till läsning

Vad behöver man då för att komma igång med iBook Author?

  • Mac med operativsystemet Lion och programmet iBook Author (programmet är gratis
  • Ipad med iBook 2.0
Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Digitala verktyg, Fortbildning, Tips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s