SETT: Liggande eller stående papper!?

Tack vara nätet är vi här! Så börjar Ann-Marie Körling sin föreläsning som sedan fortsätter med fullt fokus på det viktigaste vi har: barnen! Eleverna!

Hon ställer frågor som: hur ordnar vi att nyfikenheten får fötter? Hur låter vi eleverna möta innehållet? Hur behandlar vi deras frågor? Hur ser vi på svaren? Viktiga frågor att ställa sig med jämna mellanrum när vi kanske tappar fokus.

Ann-Marie menar att skolan ju har en egen plats, en egen sfär för eleven och den ska vara generös och erbjudande. Fostrande, ja visst – men kanske inte i första hand? Det finns så många borden, så många måsten. Barnen provar och vi bedömer direkt, säger Ann-Marie. För direkt. Stanna istället och fundera på ”hur ska min undervisning se ut”? ”Om eleverna vill det här – hur kan jag undervisa då? ”

Eleverna behöver lära sig att söka, att modifiera sökandet på nätet, ta till sig det nya. Men, säger Körling, det är också viktigt att komma ihåg att det vi ibland tycker är gammalt och självklart kan vara nytt och spännande för eleverna. Hon illustrerar det med ett exempel där hon hör hur eleverna ivrigt börjar diskutera det läraren tänker är snabbt avklarat: om de ska välja liggande eller stående papper….

Jag tänker att Ann-Marie vill förmedla vikten av ett öppet förhållningssätt till eleverna och deras lärande. Eleverna vill delta, de vill inte vara objekt.

Som exempel här tar hon det enkla i att ställa frågor på ett öppnare sätt. Det blir en stor skillnad i vad som händer om man frågar ”hur mycket väger en blåval” jämfört med ”hur väger man en blåval”? Första frågan googlas och besvaras på ett kick, men den andra väcker mer nyfikenhet och diskussion.

Ann-Marie Körling var mysig att lyssna på och jag gick därifrån med ett leende och känslan av att vi ska hålla fokus. Fokus på eleverna, ta tillvara deras nyfikenhet, önskan att vara med och viljan att lära! Som Ann-Marie säger vid ett tillfälle: Säg inte nej så snabbt när eleverna undrar ”kan vi…?” får vi…?” ”kommer vi…?” ”ska vi fortsätta idag…?” Säg ja!

Mer om Ann-Marie Körling finns här:
Körlings ord

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Allmänt, Utbyte och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s