Above All, Be Cool

Det är CoderDojos enda regel och innebär i korthet, var inte dum mot varandra, slösa inte med andras tid och ljug inte. Håll dig till regeln och allt kommer att gå bra. CoderDojo är en ideell verksamhet som finns på flera olika håll i världen med sitt ursprung på Irland. Den vänder sig till barn och ungdomar (7-17 år) som vill lära sig att programmera. Det bygger på ett mentorssystem där alla lär av varandra, man hjälps åt att lösa problem och blir inspirerade av varandras spel.

CoderDojo Lund hade sin premiär i dag på Tunaskolan. Under kvällen samlades barn, ungdomar och vuxna för att under ett par timmar lära sig programmering i Scratch och Stop motion-animering. På Tunaskolan samlade det närmare 40 deltagare. Kvällen inleddes med en gemensam samling där Hannes Bengtsson gick genom grunderna i stop motion. Han använde sig av programmen Frame by Frame och Animator DV.

Elsa Storlind visade ett spel hoElin Storlind visar Scratchn skapat i Scratch som gick ut på att en figur  hoppar mellan olika hinder. Hon visade också hur man kommer igång med programmet, att skapa objekt som man sedan styr med olika kommandon som rörelse och utseende.

Sedan började alla installera programmen, rigga lego-scener för animering och testa Scratch. Det tog inte lång tid förrän animerade legobitar och legogubbar rördes sig över skärmen. Tecknade figurer styrdes med hjälp av tangenter,  bytte färg och utförde rörelser med hjälp av olika kommandon.
Olle hjälper till

Kvällens mentorer var Robert Storlind, Sony Mobile, Studenka Lundahl, Sony Mobile, Olle Strömbeck, Tunaskolan och Hannes Bengtsson, Lomma kommun.

Tänk att det är gratis att komma till CoderDojo, mentorerna tar inte betalt för sin tid utan brinner för programmering, animering och webbutveckling. Programvarorna är gratis  och man får uppleva en sann utvecklande, rolig och kreativ atmosfär. Man behöver inte heller kunna programmera i förväg. Kan det bli bättre?

CoderDojo kommer att köra sammankomster varje vecka på Tunaskolan under hösten. Håll ögonen öppna efter möjligheter att anmäla sig på deras site, Facebook och Twitter.

 
Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Digitala verktyg, På gång i Lund, Tips, Utbyte. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Above All, Be Cool

  1. Ping: CoderDojoLund | olst75

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s