Läget i slutet av oktober…

Tiden går fort när man har roligt. Och roligt hade vi helt klart förra torsdagen när Lund stod värd för Skånes fjärde TeachMeet Syd. Med mingel, inkl. varm choklad toppad med marshmallows, på Spykens fina innergård och sen inspiration i timmarna två i aulan, kan vi inte annat än vara nöjda och belåtna!

För er som inte vet, är upplägget egentligen ganska enkelt: mötet är för pedagoger och av pedagoger. De som vill kan anmäla sig att tala och då välja mellan sju eller två minuters taltid och det finns egentligen bara två viktiga regler: dela med dig av något du gjort som har med IT i skolan att göra och håll tiden! Pratar du längre än valda minuter riskerar du att få mjukisdjur kastade på dig.

Vilket, till min stora moderatorglädje, hände i torsdags. Jag gillar när vi får kasta djur, jag gillar när det blir skratt och avslappnad, opretentiös stämning. Vi träffas ju inte för att visa upp oss, vi träffas för att få och ge inspiration! Och inspiration blev det. Vi hade riktig tur som arrangörer, vi styr ju inte över innehållet eftersom talarna berättar om det de vill. I torsdags blev det en härlig blandning av IT för yngre åldrar och för äldre, av appar och historiska spel, av elevspridare och religionsarbeten, av Digitek och fallgropar med 1-1. Nyfiken? Se vår sändning och talarnas presentationer här: TeachMeet Syd Lund 18 okt

Stort tack till alla som kom och till er talare som delade med er! Nästa TeachMeet blir i Staffanstorp den 14/3 2013. Vill du ha stenkoll på när anmälan släpps (det brukar vara rykande åtgång på platser) – gå med i TeachMeet Syd på Facebook!

Annat som händer här i stan:

  • IKT-inspiration, diskussion och workshop för pedagoger i Lunds Stad (BSFLS). Två em/kvällar i november där den ena är med inriktning förskola och den andra grundskola. Lunds egna lärare står för innehållet (ASL, sociala medier i förskolan, blogga, filma, arbeta med Podcast och Lego Education m.m.) och arrangemanget är kostnadsfritt. Anmälan sker via länk på Inloggad alt. Lu IKT-samordningen i its learning (gäller dock endast pedagoger på BSFLS).
  • SIKTAs arbete fortsätter: SIKTA står för ”Skolans IKT-arbete” och handlar om fortbildning för pedagoger i Lund (från förskola till vuxenutbildning). Kurser erbjuds för en liten summa pengar (för att täcka vikarie- och planeringstid för kursledarna) och grundtanken är att det ska vare en fortbildning väl förankrad i lärarvardagen. Det man gör på kursen ska man ha direkt nytta av i klassrummet. Katalog med utbudet finns i Lu IKT-samordningen i its learning. Anmälan sker via rektor.
  • Skoldatatek: vi är väldigt glada över att vi äntligen fått ett Skoldatatek på plats. Åsa Jönewi heter ansvarig pedagog där och hon arbetar tillsammans med Pia Lindqvist från LSR (Lunds Skolors Resurscentrum) med att bygga upp verksamheten som framför allt går ut på att stötta elever i behov av särskilt stöd. Mer information för er som jobbar i Lund finns i Lu Skoldatatek i its learning.

Från IKT-teamets sida fortsätter vi att arbeta med den integration som ska lösa alla våra problem ;) En integration som ska se till att våra olika digitala system pratar bättre med varandra , att konton uppdateras som de ska och inloggningar fungerar osv.  Arbetet är en del av ett stort kommunövergripande arbete med eIntegration och eTjänster.

Vi har också påbörjat planeringsarbetet med övergången från Outlook.com (Live@edu) till Office365. Microsoft har beslutat sig för att släcka ner Live@edu/Outlook.com under nästa år och istället gå över till sin nya produkt, Office365. I steg 1 handlar det för vår del om att fortsätta ha det vi har idag: mail, kalender och lagrings/delningsutrymme (Skydrive) för elever och pedagoger. I steg 2 kikar vi närmare på övriga funktioner som finns i Office365 för att avgöra om de är något för oss.

Det här arbetet går på sätt och vis lite hand i hand med det utvecklingsarbete vi startat upp i områdesövergripande grupper för förskola, grundskola resp. gy/vux. Grupperna består av IKT-pedagoger/ansvariga från de olika skolområdena och vi träffas för att nätverka, diskutera behov och ta fram underlag på vilka digitala funktioner och verktyg verksamheten behöver.

Det här är bara axplock av vad som händer kring skolan och IT,  kanske inte så konstigt att första delen av hösten gått i ett rasande tempo!

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Allmänt, Fortbildning, På gång i Lund, Utbyte och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s