Spännande IKT-projekt på Modersmålscentrum i Lund

Modersmålscentrums loggaModersmålscentrum i Lund har man senaste året satsat mycket på att få igång det IKT-pedagogiska arbetet tillsammans med lärarna. Petra Lassen anställdes som IKT-pedagog och jobbar med olika pedagogiska insatser.

I september förra året gick några lärare en utbildning i eTwinning, det var lärarna som ingår i internationaliseringsgruppen på Modersmålscentrum. Under utbildningen kom det fram många bra idéer om hur elever i Lund kan samarbeta med elever i andra länder på sitt modersmål. eTwinning är en plattform där man kan registrera eller hitta projekt, skolor och lärare i Europa att samarbeta med. Modersmålscentrum är nu registrerade och har ett samarbetsprojekt på gång tillsammans med en skola i England med spansktalande elever. Projektet är ett ”Culture in a Box”, ett upplägg där elever från olika länder gör digitala presentationer av varandras länder. Läraren Erika Pacheco på Modersmålscentrum har startat ett projekt som handlar om den latinamerikanska litteraturen inom magisk realism, där eleverna från både Sverige och England samlar in berättelser och traditioner.

Andra iPad-projekt som lärare kommer att starta är dokumentation av språkutveckling och kreativt skapande med ord, bild, film och ljud. Att hitta språkspecifika appar på alla modersmål är en stor men intressant utmaning :)

Petra tog även del av en utbildning som eTwinning arrangerade online ”Using an iPad for eTwinning projects” som lärarna kan ta del av. Utbildningen gav en genomgång av olika appar som kan användas i ett eTwinning-projekt som Vimeo för publicering, iMotion HD för Stop Motion och Instagram för fotografering.

På Modersmålscentrum har man köpt in ett antal läsplattor till de lärare som vill starta olika IKT-pedagogiska projekt med sina elever. Lärarna fyller först i en projektplan där de beskriver IKT-projektet med mål och syfte, koppling till styrdokument och hur projektet ska utvärderas. Man understryker hur viktigt det är att inte bara köpa in teknik på skolan utan att ha en tydlig pedagogisk tanke med tekniken.

Förutom eTwinning kommer workshops att arrangeras workshops för lärarna i It’s learning,  iPad, Office 2010, Smartboard, Unikum, IUP och pedagogiska planeringar, eTwinning  och Spara säkert och i molnet.

Vi följer Modersmålscentrums fantastiska lärares IKT-arbete med stort intresse! Räkna med fler blogginlägg:)

…vill du följa Modersmålscentrum i Lunds arbete, Gilla dem på Facebook

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Digitala verktyg, På gång i Lund, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s