Digitala verktyg höjer lärande till nya nivåer!

…det stod det på inbjudan till tisdagens fortbildningsdag för skolorna och förskolorna på Norr i Lund. Härligt! Jag var där under eftermiddagen och kryssade runt klassrummen där ett antal olika workshops ägde rum. Workshops ledda av pedagoger från Norr – vilket lysande sätt att ta tillvara på den kompetens som finns. Det handlade om allt från gratisprogram som StorybirdGimp och appen Puppet Pals till databaser, google docs och presentationsprogrammet prezi. I de rum jag passerade var det full aktivitet och i sorlet hörde jag idel nöjda röster. Dagen avslutades sedan med ett lokalt TeachMeet i Fäladsgårdens aula- en timme då pedagoger under 7-minuterspresentationer fortsatte att dela med sig av vad de gör i klassrummen. Vi fick se:

  • en blogg sTMFaladenom visade på samarbete mellan skolbibliotek och historieundervisning.
  • glosboken.se – ett enkelt sätt att arbete med glosinlärning
  • hur google docs används för formativ bedömning
  • hur skärmsinspelade presentationer ger elever alternativet att lyssna och inte bara läsa in lärarens presentation.
  • Ladybug – en dokumentkamera som underlättar när man vill visa små saker, sidor i böcker eller annat på storbild så att alla kan se samtidigt.
  • Gimp i kombination med Keynote – hur man med bildredigeringsprogrammet Gimp kan skapa olika bilder och bildeffekter som gör eleverna nyfikna.
  • Portfolio  – en film som visade portfolioarbete i slöjd.

Jajamän, tekniken strulade lite som sig bör – projektorn ville inte riktigt visa hela bilden, Mac:en ville inte visa film gjord på en PC – men åh, vilken inspiration och åh, vad härligt med skolor och pedagoger som sprider det de gör till varandra! Jag vet att liknande fortbildning pågick på andra ställen i sta´n, bl.a. arrangerade Vikingaskolan också ett eget TeachMeet – läs om det här: Vikingaskolan 2.0

Och imorgon – då är det dags för TeachMeet Syd – vårt ”stora” TeachMeet, som denna gång är i Staffanstorp. Har du inte fått en av de åtråvärda platserna, så kan du följa oss live: TeachMeet Syd 14/3

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Allmänt, Digitala verktyg, Fortbildning, På gång i Lund och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Digitala verktyg höjer lärande till nya nivåer!

  1. Ping: IKT-dag Norr | Backaskolans pedagogblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s