Programmering på på SETT 2015

Om det är någonting som kan sägas vara riktigt hett just nu så är det väl programmering i skolan. Jag var på några pass som behandlade detta ämne och som vanligt var det mest prat om varför och att, om mindre prat om hur.

Det var Linda Manilla från Finland som berättade om hur man tänker i Finland, där ju programmering blir en del av läroplanen from nästa år.

Det var Karin Nygårds och Lena Lindbladh Petersen som berättade om att Karin började programmera med sina elever och hur det har spridit sig på skolan.

Mycket intressant båda föreläsningarna, men inte förrän sista dagen, då det var specialdag för förskolan, fick vi höra lite om HUR man gör på riktigt. Det saknar jag ofta, det där handgripliga, där man faktiskt får se hur det går till på riktigt.

Nina Edlund, förskolelärare i Stockholmstrakten, berättade om hur de jobbat i hennes förskola. Det var så kul att höra hur man kan göra i verkligheten. Hon berättade på ett avslappnat, icke pretentiöst sätt om hur hennes treåringar programmerade förskolans Contructa bot att gå två steg framåt och ett åt sidan, samtidigt som kompisen på golvet gjorde samma rörelser för att illustrera hur roboten skulle komma att gå. Glädjen i ungarnas ögon var inte att ta fel på.

TTS Constructabot 8/3/07

Hon berättade också om hur de använt Lightbot på sina iPads. I Lightbot ska man få en robot att gå fram till en lampa och tända den. Ju svårare bana, desto mer tankeverksamhet innan man får roboten att gå rätt. Nina berättade om hur hon lät barnen bygga banan i lego och flyttade runt en liten plastgubbe, för att de skulle få klart för sig hur roboten behövde förflytta sig. Hon hade också barn som byggde upp banan på golvet, med pappersrutor för stegen och pallar för upphöjningar. De gick sedan själva banan samtidigt som de programmerade den lilla roboten i iPaden att göra likadant.

Så enkelt och ändå så genialt. Tänker mig att detta går att använda åtminstone upp på mellanstadiet.

Så sätt igång att programmera med ungarna, det är kul och utvecklande!

/ Viveka

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s