Skolkontakten – förenkla för föräldrar!

Tack Certec som gjort oss till vinnare i PTS Innovationstävling ”Förenkla för föräldrar”. Nu påbörjas ett riktigt spännande projekt, en förstudie för att skapa ”Skolkontakten” – verktyg för att förenkla för föräldrar i kontakten med skolan! Ett projekt där vi kommer vara delaktiga.

Håkan Eftring på Certec (Avdelningen för rehabiliteringsteknik inom Institutionen för designvetenskaper vid Lunds tekniska högskola) kontaktade oss i höstas och undrade om det fanns intresse från vår sida att vara med i projektet. Inget att tveka om! Att se till att det finns digitala verktyg som underlättar för såväl föräldrar som pedagoger i kontakten mellan hem och skola känns helt givet. Verktyg som kompletterar och jackar in i de övriga digitala tjänster som används på skolorna.

Efter mötet följde en process med att ta fram projektplan, presentera projektet för PTS jury och nu står vi då som en av vinnarna, vilket innebär att finansieringen är fixad. Läs mer om PTS Innovationstävling och övriga vinnare här: Förenkla för föräldrar.

Film från PTS Innovationsdag 26 maj 2015, då vinnarna presenterades (Skolkontakten ca 2.27 in i filmen)

Skolkontakten

Men har vi inte tillräckligt med digitala verktyg för att hantera kontakten mellan hem och skola? Vad är det som är speciellt med ”Skolkontakten”? I projektplanen står bl.a.:

Syftet med detta projekt är att skapa bättre och individanpassade förutsättningar för vårdnadshavare, däribland vårdnadshavare med funktionsnedsättningar, att följa med, stödja och vara delaktiga i sina barns skolgång, lärande och utveckling. 

Så vad är det som ska göras?

  1. En tydlig kravspecifikation på hur ett samlat och inkluderande IT-stöd bör se ut och fungera för att förenkla vårdnadshavares kontakter med grundskolan. Det gäller både en bättre översikt över relevant information om barnens skolgång och en möjlighet att lägga in individuella önskemål om informationsutbyte och speciella krav vid fysiska möten (lokaler, kommunikation, tolk m m).
  2. En demonstrator (hi-fi-prototyp) på hur ett sådant IT-stöd kan se ut och fungera.
  3. En tidplan för den praktiska genomförbarheten för Lunds kommun att ta fram och lansera ett system för grundskolan baserat på utformningen av demonstratorn.

Vi kommer att behöva så väl hugade pedagoger som föräldrar med oss i arbetet, så känner du redan nu att ”wow, det här vill jag vara delaktig i” – hör av dig till oss i Lunds skolors IKT-team!

Annonser

Om Johanna

IKT-samordnare, Lunds skolor. Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utbildad 1-7 lärare med bakgrund i såväl skola som företagsvärld.
Det här inlägget postades i Digitala verktyg, På gång i Lund och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Skolkontakten – förenkla för föräldrar!

  1. Ping: Sommarhälsningar från IKT-teamet | Lunds skolors IKT-team

  2. Ping: Rekrytering av vårdnadshavare för projektet ”Skolkontakten” inleds nu… | Lunds skolors IKT-team

  3. Ping: Inbjudan till projektet ”Skolkontakten” | Åk 2 Gläntan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s