Sommarhälsningar från IKT-teamet

Jordgubbar

Då var det dags att avrunda och sammanfatta läsåret 2014/2015
Så mycket som har hänt och så roligt vi har haft…

En lista är väl aldrig fel, så här kommer en med IT-projekt och aktiviteter som hunnit bli klara under läsåret för Lunds kommuns skolförvaltningar:

SSO – (Single-Sign-On) dvs. att man knyter samma användaruppgifter till flera system, så att man kan växla mellan dessa systemen utan att behöva logga in på nytt. Vår SSO kom på plats i mars månad för tre av våra digitala skolsystem, O365, UNIKUM och its Learning.

Office 2013 – Lunds tre skolförvaltningar har satsat på och genomfört att alla elever med 1-1-maskiner kan ladda ned upp till fem licenser av senaste Officepaketet via sina O365-konto. Här sparade de tre skolförvaltningarna in en rejäl summa pengar!

Avyttring datorer – I år samarbetar med ett externt företag när vi ska ta tillbaka och avyttra 1-1-datorer. Allt för att försöka arbeta så miljövänligt som möjligt :)

Trådlöst nätverk – Från och med höstterminen 2015, kommer Lunds kommuns förskolor och skolor att kunna koppla upp sig mot ett mera lättillgängligt nätverk. Det nya elevnätet ska ha en gemensam nyckel för alla användare i stället för dagens individuella autentisering.

Upphandling 2.0 – I januari tog vi nya tag efter den avbrutna upphandlingen av Lunds skolors nya digitala skolsystem. Juridiskt kom vi fram till ett okej till att använda O365 Edu eller GAFE som verktyg i det pedagogiska vardagliga arbetet. Allt arbete som mer rör tjänstemannautövandet lägger vi i ett/flera nya system och det/dessa upphandlingsunderlag annonseras nu över sommaren. Här kan du läsa mera om arbetet med våra kommande system och upphandlingen

LIKA – Efter att ha kört förlagan ”It-tempen” under 2013 och 2014, har nu Lunds rektorer flyttat över arbetet med värderingar och handlingsplan i LIKA-verktyget. Värderingarna kommer ligga till underlag för såväl eget arbete på skolan som för oss centralt.

Vad finns det kvar att göra nu då?
:-) Massor så klart…

Några av kommande projekt och aktiviteter är dessa:
IT-support – vi smygstartade redan i maj med att alla IT-ärende som rör våra digitala skolsystem ska anmälas via kommunens Servicedesk/It-avdelningen/5019. Detta arbete kommer att utvecklas kontinuerligt under hösten. Supporten är bemannad varje vardag från morgon till kväll, man får ett ärendenummer via mail som man kan hänvisa till och vi som jobbar med systemen kan få en tydlig översikt över de vanligast ställda frågorna.

Trådlöst nätverk – Från och med utbildningsstarterna i augusti kan alla elever koppla upp sig mot vårt nya elevnät. Information om användarnyckel skickas ut vid terminsstarten.

Upphandling 2.0 – i slutet av augusti är det dags att börja utvärdera inkomna anbud på våra tre upphandlingar. I mitten/slutet på september beräknas vi kunna gå ut och informera vilket/vilka nya system vi ska jobba i framöver. Läs mera här.

I samband med att vi ska växla digitala system ska vi aktivera våra områdesteam för fullt. En kontaktperson från varje områdesteamen kommer att informeras om kommande studiebesök/visningar och utbildningstillfälle. Sedan ansvara varje områdesteam för områdets egna process med att lämna nuvarande system och inträda i de nya digitala verktygen. Du kan läsa mera om våra områdesteam och deras processer här på bloggen.

LIKA förskola/skola – Eftersom LIKA-verktyget nu är anpassat att fungera även i förskolan, satsar vi för fullt på att våra förskolechefer ska börja använda det under hösten.

Skolportalen – Vi jobbar med ett projekt där vi ska knyta samman många av de system vi använder och förenkla för elever och vårdnadshavare hur man hittar till våra olika system och våra e-tjänster/blanketter. I samband med att vi upphandlar nya system tror vi det är positivt att lansera ”en väg in” till Lunds skolors och förskolors digitala verktyg.

Skolkontakten – Ett mycket intressant projekt kallas för Skolkontakten, där vi tillsammans med intresserade vårdnadshavare, pedagoger och eldsjälar från Certec ska titta på möjligheten att underlätta kontakten mellan skola och vårdnadshavare.

Vi på Lunds skolors IKT-team vill önska DIG en härlig sommar, semester eller sommarlov och välkomna tillbaka till en intressant, utmanande och spännande ny termin…

/Ingrid, Johanna, Pernilla och Viveka

Annonser

Om Pernilla Svensson

IKT-samordnare hos Lunds skolors IKT-team
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s