Återblick…

Denna termin kan för IKT-teamets del sammanfattas med  orden…spänd väntan!

Vi har t.ex. arbetat med och väntat på…

 • …att få öppna upp upphandlingarna och göra utvärderingar.
 • …att få ett besked efter att ett av tilldelningsbesluten överprövas (gäller upphandlingen av ett system för planering och bedömning för gymnasiet/komvux).
 • …att få beslut gällande den ”valbara molntjänsten” (O365 eller GAFE) som ska användas av de tre skolförvaltningarna som komplement till de upphandlade systemen.
 • …att får klart upphandlingen gällande schema/frånvaro

Vi har helt enkelt arbetet med och väntat på att få komma igång med införande av nya digitala system!

Nu närmar vi oss beslut i de flesta delarna, vilket betyder att vi kommer att få en intensiv vår med massor av aktiviteter, massor med tillfällen att mötas, lära av varandra och prata pedagogiska aktiviteter med digitala system som stöd.

Fast…

Det har ju faktiskt hänt saker också, vi har inte bara väntat…

 • Vårt nya elevnät har varit i drift i en termin och håller på att utvärderas, men det ser ut som att det sparat in mycket tid för personal ute i skolorna med det förenklade inloggningsförfarandet.
 • Upphandlingen som gäller pedagogisk planering och bedömning för grundskolan samt dokumentation för förskolan är klar och vi ska arbeta vidare med systemet UNIKUM.
 • Vi har gjort systemsäkerhetsanalyser, risk- och sårbarhetsanalyser, etiska ställningstaganden och utrett det juridiska kring arbetet med molntjänster.
 • Vi har haft visningar av GAFE och O365, gjort funktionsjämförelser och utrett tekniska möjligheter/utmaningar
 • Vi har arbetat vidare med våra Områdesteam – en viktig del i arbetet med införandet av nya system och ett superbt tillfälle för oss i IKT-teamet att få träffa alla härliga pedagoger, IKT-ansvariga och skolledare som är engagerade i och jobbar för att införandet av allt det nya ska blir så bra som möjligt. Ett viktigt och stimulerande arbete som så klart fortsätter under hela 2016.
 • …och så klart arbetat med vardaglig systemförvaltning och support.

Vi har även jobbat med att ta fram underlag för:

 • ett nytt sätt att hantera elever och personal som rör uppgifter med sekretessbehov
 • en ny kommunikationsplan för sociala medier, webbplatser mm
 • rutiner för hur man hanterar registrering av olika digitala ytor ute i verksamheten (bloggar, siter etc.)
 • förvaltningsövergripande mål för skolans och förskolans digitalisering, baserat bland annat på LIKA-arbetet
 • en ny webbsida på lund.se för vårdnadshavare, elever och personal med en samling länkar till våra vanligast förekommande digitala verktyg
 • en webbsida på lund.se där vi ska samla alla instruktioner, filmer, riktlinjer och rutiner m.m. som rör våra digitala system öppet för personal, elever och vårdnadshavare

Vi har också, tillsammans med Certec, kommit igång med vårt projekt Skolkontakten, där vi under hösten träffat vårdnadshavare och lärare för att lyssna in deras erfarenheter och önskemål vad gäller kontaktvägar hem-skola med fokus på kommunikation via våra digitala skolsystem. Detta arbete kommer att fortsätta under hela 2016 och vi vill gärna komma i kontakt med flera vårdnadshavare och lärare som vill utveckla kommunikationssätt mellan hem och skola. Läs mer här.

Förändringar i IKT-teamet

En förändring som kommer att beröra oss stort är att vår kollega Johanna Karlén kommer att lånas ut på heltid till SKL (Sveriges kommuner och landsting) under ett och ett halvt år. Johanna ska jobba med skolans digitalisering hos SKL.

Vi skickar en stor kram och ett stort tack för allt engagemang och arbete du har lagt ner på våra upphandlingar och avtal, styrdokument, juridiska ställningstagande i samband med arbete i molntjänster, LIKA-utvecklingen med mera och ännu mera med mera.

Då Johanna lånas ut till SKL har vi fått förstärkning med en ny kollega, Agneta Strand som börjar hos oss i IKT-teamet i januari. Vi kommer att presentera Agneta i kommande blogginlägg, men varmt välkommen Agneta – vi ser fram emot att få jobba med dig!

Så Ingrid och jag önskar er alla stort tack för höstterminen 2015, och säger inför 2016 som Johanna brukar säga – ”Tjohooo, det kommer att bli så himla bra det här”…

snögubbesällskap

 

Annonser

Om Pernilla Svensson

IKT-samordnare hos Lunds skolors IKT-team
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Återblick…

 1. Pontus Degrell skriver:

  Jädrar vad ni har jobbat!
  Önskemål inför 2016: fler upphandlingar av kommungemensamma databaser (hej bl.a Encyclopedia Britannica!), kanske att vi på så sätt kan pressa priserna samt alla kommunens elever kan få ta del av samma utbud?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s